'DPU' تحویل کالا در کشور مقصد بعد از تخلیه (بخش 1)
راهنمای مطالعه
نحوه انتقال ریسک در قاعده DPU:
در اصطلاح DPU هزینهها، ریسک و مسوولیت تا گمرک مقصد بافروشنده است و ریسک بین راهی نیز با فروشنده خواهد بود.
در این قاعده، فروشنده کلیه ریسکهای مربوط به حمل و تخلیه کالا در محل تعیینشده را بر عهده دارد. بنابراین، در این قاعده اینکوترمز، تحویل و رسیدن به مقصد به طور همزمان رخ میدهد. DPU تنها قاعدهای در اینکوترمز است که فروشنده را ملزم به تخلیه کالا در مقصد میکند. ازاینرو، فروشنده باید اطمینان حاصل کند که امکان سازماندهی فرآیند تخلیه در محل تعیینشده را دارد. اگر طرفین بخواهند که فروشنده مسوولیت ریسک و هزینه تخلیه را نپذیرد، نباید از DPU استفاده کنند، بلکه باید از قاعده DAP بهره ببرند.
این قاعده را میتوان بدون در نظر گرفتن نوع وسیله حملونقل مورد استفاده که از بیش از یک روش حملونقل استفاده میشود نیز قابل اجرا است.
توصیه میشود که طرفین محل یا نقطه مقصد را به دقیقترین شکل ممکن مشخص کنند و این امر به چند دلیل اهمیت دارد:
1. انتقال ریسک از فروشنده به خریدار: ریسک از بین رفتن یا آسیب دیدن کالا در لحظه تحویل به خریدار منتقل میشود، بنابراین تعیین دقیق این نقطه برای هر دو طرف ضروری است.
2. تقسیم هزینهها: کلیه هزینههای قبل از محل تحویل به عهده فروشنده است، درحالیکه هزینههای پس از آن بر عهده خریدار خواهد بود.
3. مسوولیت حمل کالا تا مقصد: فروشنده موظف است حمل کالا را تا محل توافقشده انجام دهد. اگر در انجام این تعهد کوتاهی کند، در برابر خریدار مسوول خواهد بود و باید هرگونه خسارت ناشی از آن را جبران کند. برای مثال، اگر حملکننده هزینههای اضافی را از خریدار دریافت کند، مسوولیت آن بر عهده فروشنده خواهد بود.
بر اساس اینکوترمز 2020، در قاعده DPU فروشنده موظف به انجام تشریفات گمرکی خروج کالا از کشور مبدأ است. اما فروشنده هیچ تعهدی برای ترخیص کالا جهت ورود، پرداخت حقوق و عوارض گمرکی وارداتی، یا انجام تشریفات گمرکی در کشور مقصد ندارد. بنابراین، اگر خریدار در انجام تشریفات گمرکی واردات کوتاهی کند، کالا در بندر یا پایانه داخلی مقصد متوقف خواهد شد.
چه کسی ریسک خسارت در صورت توقف کالا در گمرک مقصد را بر عهده دارد؟
پاسخ: خریدار، زیرا تا زمانی که کالا به نقطه توافقشده در مقصد منتقل نشود، تحویل رسمی انجام نشده است و ریسک همچنان با خریدار خواهد بود. اگر فروشنده برای جلوگیری از چنین وضعیتی، تصمیم بگیرد که تشریفات گمرکی و حمل پس از تحویل را انجام دهد، این کار را به هزینه و ریسک خریدار انجام خواهد داد، مگر این توافق دیگری میان طرفین صورت گرفته باشد.
این مقاله برگرفته از وبسایت رسمی اتاق بازرگانی بینالمللی (International Chamber of Commerce) به آدرس (https://www.iccwbo.org) میباشد.
ترجمه: پویان همتی